… en evenementen van anderen!

Er gebeurt heel veel moois op cultureel gebied. Natuurlijk kunnen we kunnen niet alle producties op deze site vermelden – en gelukkig zijn er websites die een goed overzicht bieden, zoals Van Plan, Uitzinnig en Drenthe.nl.

Maar voor opvallende voorstellingen van onze samenwerkingspartners maken we graag een uitzondering! Zie de aankondigingen hieronder.

 


Toneelgroep Jan Vos speelt ‘Gas’

Foto flyer GAS    181024 Jan Vos Gas-209

Met een geweldige cast brengt Toneelgroep Jan Vos dit najaar GAS, een familiekroniek, die geen Noorderling onberoerd zal laten. In drie bedrijven wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Startend in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt. En eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel probeert hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te pikken van de aangekondigde rijkdom. In plaats daarvan raakt een van zijn dochters zwanger van een NAM-ingenieur die in hotel Boelens bivakkeert. In de jaren zeventig – als Nederland bloeit, maar Groningen zucht onder fabriekssluitingen – is er in hetzelfde hotel een manifestatie onder het motto ‘Groningen geen wingewest’. In de derde akte belanden we in het nu. Bevingen zorgen voor slapeloze nachten, net als de slepende procedures om de schade vergoed te krijgen. Dan besluit een van de gasten van Hotel Boelens een daad te stellen.

Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen, die de inwoners van Noord-Nederland direct raken. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

Op zaterdag 28 oktober is de voorstelling GAS in première gegaan in het mobiele theater in Ten Boer. Een volle zaal, prachtige reacties van het publiek en beloond met een aantal mooie recensies! Gas speelt nog tot 30 december 2018 in Ten Boer en Zuidlaren.

Kaarten te koop via www.toneelgroepjanvos.nl


 

 

Feest van de Geest 2016

In Groningen en Drenthe doen 18 kerken mee aan Feest van de Geest 2016. Kunstenaars laten hun werken zien. In de Magnuskerk zijn dat Alfred Hafkenscheid en Andriana Martinovic. Ook op 8 mei tijdens het Speul’n festival. Kijk voor meer informatie op www.feestvandegeest.nl.

Kunstwerk feest van de geest


 

 

 

Reacties gesloten