Eenakters en sketches

toneel borger facebook 56229344_2303170969747593_2214274138959249408_o

Rederijkerskamer Borger: zwaore dobber… (foto facebook.com/pg/rederijkerskamerborger)

 

Vorig jaar kon Anloo voor het eerst in tachtig jaar weer genieten van toneel in het openluchttheatertje. Dat was en groot succes en natuurlijk werd er ook dit seizoen een mooie toneelavond in het Speulkoel-programma opgenomen.

Het programma bood een verrassende afwisseling van eenakters en korte sketches, verzorgd door vier verschillende toneelgezelschappen, uit Drenthe maar ook een groep uit het Duitse Laar – hun plattdüütsch  was voor de meesten geen grote drempel.

Anne Doornbos-5282 Anne Doornbos-5298

  • Anne Doornbos had al vele malen met Herma Stroetinga Allent an taofel gespeeld, een Drentse versie van het komische toneelstuk ‘Dinner for one’. Deze avond deed hij dat voor de allerlaatste keer! Hij vond voor Herma een goede vervangster, hij speelde de eenakter met Leny Hamminga. De oudere generatie die ‘Dinner for one’ vast al kende, was het een leuk net-even-anders weerzien: een stokoude juffer Sofie viert haar verjaardag en heeft daar haar vaste vrienden voor uitgenodigd. Helaas zijn deze allemaal al overleden, maar haar trouwe butler James zorgt ervoor dat zij dit niet merkt.

Borger-5507 Borger-5578

  • Rederijkerskamer Borger speelde Zwaore dobber, waarmee zij de finale bereikten van het Drentse eenakterfestival 2019. Het verhaal: er is een viswedstrijd gaande. Herman Middelbos wil per se winnen, maar een bekende dorpsgenoot die tegenwoordig boeddhist is gaat ook meedoen en heeft zo zijn eigen benadering. Juffrouw Willy van de organisatie probeert het allemaal te regelen.

 

Nee Koko!-5475

amicitia gert en christa

Amicitia: Nee Koko!!! (foto: Gert Hilbolling en Crista Verkaik)

  • Dit jaar leverde ook buurdorp Gasteren een bijdrage. Gert Hilbolling en Crista Verkaik van toneelvereniging Amicitia uit Gasteren speelden Nee Koko!!!  van Liesbeth Mende, onder regie van Leny Hamminga. ‘Nee Koko, alles gaat goed tussen het vrouwtje en het baasje. Ze hebben geen ruzie. Ze zijn alleen een beetje uitgepraat …’

 

Laar-5403

mensen op molen laar duitsland

De molen in Laar…

  • De Möllenspöllers uit Laar in Duitsland speelden een eenakter in het Plattdüütsch. Zij waren ook vorig jaar van de partij, en zorgden voor veel vrolijkheid met korte sketches als ‘Appelkoke’ en ‘Bezöök bij ’n Dokter’. Nu draaide alles om een merkwaardige kandidaat die zich op het huwelijksbureau meldde.

 

 

ROM affiche 20190525 eenakters v2-page-001

De flyer voor dit evenement kunt u hier downloaden: ROM affiche 20190525 eenakters v2

Reacties zijn gesloten.