Verhalenvertellers

IJe aans verteld…

De verhalenvertellers van ‘Mien Westerkwartier’ vertellen het waar gebeurde dramatische verhaal van IJe Wijkstra. Het verhaal van een romance die onverwacht uitmondt in een dramatisch bloedbad. De verhalen worden omlijst met passende accordeonmuziek.
Een boeiende zondagmiddag in de open lucht. Zondag 22 mei, 14.30-17.00 uur.

Het verhaal van IJe Wijkstra is wijd en zijd bekend. In januari 1929 bracht hij bij zijn woning aan de Snipperij nabij Kornhorn vier veldwachters om het leven, die de opdracht hadden gekregen om zijn huisgenoot Aaltje op te halen voor een gesprek aan het gerecht in Groningen. Hoe kon dat zo erg uit de hand lopen in het doorgaans zo rustige Groninger Westerkwartier?

De vertellers en schrijvers van vertelcollectief Kom op Verhoal hebben zich over de gebeurtenis gebogen en gekeken naar de situatie in deze streek aan het begin van de 20-ste eeuw. Hoe zag het Westerkwartier er destijds uit, wie was de persoon IJe Wijkstra en wat was de aanleiding van het gerechtelijk bevel?

Bij een korte wandeling in het Speulkoelbos ontmoette het publiek zes personen die deze gebeurtenis van diverse kanten belichtten (in de streektaal) en lieten zien in welke context het gebeuren plaats vond. Er is geen waarheid en geen oordeel, maar je kon zeker met eigen gedachten en vragen naar huis gaan.

De foto’s hierboven geven een indruk van deze middag. Op de facebook-pagina speulkoelanloo vindt u meer sfeerbeelden. Plus een videoverslag, zeer aanbevolen!
In de brochure hieronder vindt u meer informatie over de voorstelling en de spelers.

De foto’s hieronder zijn gemaakt bij andere opvoeringen van dit evenement.

Geert Zijlstra
IJe aans verteld…
Aafke Hoek
Henk Wierenga
Hennie van der Laan

Reacties zijn gesloten.