Verhalenvertellers

IJe aans verteld…

Geert Zijlstra

De verhalenvertellers van ‘Mien Westerkwartier’ vertellen het waar gebeurde dramatische verhaal van IJe Wijkstra. Het verhaal van een romance die onverwacht uitmondt in een dramatisch bloedbad. De verhalen worden omlijst met passende accordeonmuziek.
Een boeiende zondagmiddag in de open lucht. Zondag 22 mei, 14.30-17.00 uur.
Entree € 12,50; vrienden van de speulkoel € 7,50; kinderen gratis).
Voor € 12,50 bent u vriend van de speulkoel en krijgt u bij elke voorstelling € 5,- korting op de entreeprijs.

IJe aans verteld…
Aafke Hoek
Henk Wierenga
Hennie van der Laan

Het verhaal van IJe Wijkstra is wijd en zijd bekend. In januari 1929 bracht hij bij zijn woning aan de Snipperij nabij Kornhorn vier veldwachters om het leven, die de opdracht hadden gekregen om zijn huisgenoot Aaltje op te halen voor een gesprek aan het gerecht in Groningen. Hoe kon dat zo erg uit de hand lopen in het doorgaans zo rustige Groninger Westerkwartier?

De vertellers en schrijvers van vertelcollectief Kom op Verhoal hebben zich over de gebeurtenis gebogen en gekeken naar de situatie in deze streek aan het begin van de 20-ste eeuw. Hoe zag het Westerkwartier er destijds uit, wie was de persoon IJe Wijkstra en wat was de aanleiding van het gerechtelijk bevel?

Bij een korte wandeling in het Speulkoelbos ontmoet u zes personen die deze gebeurtenis van diverse kanten belichten (in de streektaal) en laten zien in welke context het gebeuren plaats vond. Er is geen waarheid en geen oordeel, maar u zult zeker met eigen gedachten en vragen naar huis gaan.

Zes vertellers, die opgesteld staan op diverse locaties vertellen in de streektaal hun verhaal en het publiek loopt in groepjes van verteller naar verteller, waarbij het beeld steeds vollediger wordt.

Reacties zijn gesloten.