Kerstmis over grenzen heen

FIJNE REACTIES OP EEN ÀNDERE KERSTVIERING

Musicians without borders-3579

We waren beiden erg onder de indruk van de voelbare emoties van diep verdriet, wanhoop, herpakking door moed, en hoop”. “… zooo blij dat we de kinderen èn ouders uit AZC Assen een warme muzikale avond hebben kunnen bieden in onze Nederlandse samenleving …..  Dat waren een paar van de vele emotionele reacties na afloop van het “Andere Kerstconcert” dat afgelopen vrijdagavond plaats vond in de goed gevulde Magnuskerk in Anloo. Het concert werd geopend met een optreden door een koortje van kinderen uit het AZC in Assen, waarvan de meeste ouders als speciale gasten waren meegekomen. Kinderen die eigenlijk nog geen woord Nederlands spreken, maar wel onder de bezielende  leiding van violiste Caroline Babendererde, in het Nederlands kunnen zingen. Caroline is actief voor “Musicians without Borders”, een organisatie die kinderen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld in muziek op manier laten vinden om hun opgelopen traumata te overwinnen.

Vóór en ná  het speciale Kerstverhaal van Gerard Nijenhuis zong het kinderkoor nog een tweetal songs gebaseerd op bekende opera’s van Verdi. Het strijkkwartet onder leiding van Caroline Babendererde speelde daarna het Kerstconcert van Corelli, waarna het kinderkoor samen met de hele zaal het “Andere Kerstconcert” afsloot met een Nederlandse versie van Jingle Bells. Na afloop werd er nog lang nagepraat door de bezoekers onder het genot van Glühwein en warme chocolademelk.

“Dit doen jullie volgend jaar toch wel weer”? vroegen enkele bezoekers. De organisatie zegde dit graag toe!

Musicians without borders-3625

 

 

KERSTMIS OVER GRENZEN HEEN

kerst vuurkorf

December is de maand waarin we naar de kerk gaan en samen zingen over “Vrede op aarde” terwijl in werkelijkheid de wereld voor een groot deel in brand staat. Miljoenen op de vlucht zijn voor honger en geweld; daarom bieden we een programma waarin we, met Vluchtelingenwerk en Musicians across Borders, aandacht geven aan een groep jongeren die uit een oorlogsgebied veiligheid gezocht hebben in ons land. En één ding dat ons, ondanks verschillen, zeker allemaal verbindt is muziek, over alle grenzen heen. En natuurlijk is er ook een kerstverhaal, maar anders dan gebruikelijk; geschreven en voorgelezen door een bekende Drentse schrijver. Kom naar de Magnuskerk en laat u verrassen!

Het bostheater in Anloo is dit jaar nieuw ingericht, met veel dank aan onze sponsors en alle vrijwilligers. Maar het blijft een buitentheater en voor een hartverwarmend kerstgebeuren in december toch wel te koud. Daarom was deze avond in de Magnuskerk. Géén standaard kerstconcert, maar kerstmis over grenzen heen!

 

music without borders

 

Als je gevlucht bent uit je eigen land voor het geweld en na een aantal omzwervingen bent aangeland in een ander ver land, begint een lange periode van wachten in onzekerheid over hoe nu verder. Musicians without Borders weten dat muziek alle leeftijden en alle culturen kan verbinden. En dat laten we op 8 december zien door het optreden van een groep jonge vluchtelingen, die hebben meegewerkt aan het muziekproject “Broer”. Ze worden bij bepaalde onderdelen begeleid door een professioneel strijkkwartet. De bekende Drentse schrijver/dichter Gerard Nijenhuis heeft een speciaal op deze avond toegesneden kerstverhaal geschreven en gaat dit zelf voordragen. De avond wordt afgesloten met warme chocolademelk en Glühwein in het koor van de Magnuskerk.

kerst kidz azc

 

EEN VERRASSEND PROGRAMMA…

18.30     Inloop

18.55     Startsein: de klok wordt geluid

19.00     Kidz AZC Assen / de Feniks Welkomst-yell. Uit: muziekproject ‘Broer’, Vluchtelingenwerk Nederland

19.10     Woord van welkom

19.15     Violisten Musicians without Borders
              Litanie pour deus violons,  Anonio Pileggi (1966 – ).  Speciaal gecomponeerd voor Caroline en Heleen

19.20     Kidz AZC Assen / de Feniks begeleid door strijkkwartet
Song gebaseerd op ouverture ‘La forza del destino’ , Giuseppe Verdi. Uit: muziekproject ‘Broer’ Vluchtelingenwerk

19.25     Gerard Nijenhuis Kerstverhaal

19.50     Kidz AZC Assen / de Feniks begeleid door strijkkwartet
Song uit La Traviata ‘Brindisi’, Giuseppe Verdi. Uit: muziekproject ‘Broer’ Vluchtelingenwerk)

19.55     strijkkwartet Musicians without Borders
Concerto Grosso Op. 7 nr. 8 ‘Christmas Concerto’, Arcangelo Corelli Vivace-Grave | Allegro | Adagio-Allegro-Adagio | Vivace | Allegro | Largo-Pastorale ad libitum

20.20     Muzikale afsluiting

20.30     Warme chocolademelk en gloeiende Glühwein

kerst gluhwein

 

 

KIDZ AZC ASSEN / DE FENIKS

De kinderen van het kinderkoor uit het AZC in Assen zijn gevlucht uit Syrië en uit Ethiopië.

 

MUSIC WITHOUT BORDERS

Het strijkkwartet Music without Borders bestaat uit de hiernavolgende leden. Twee van hen, Caroline en Heleen, spelen ook een duet dat speciaal voor hen is gecomponeerd.

kerst caroline babendererde

Caroline Babendererde kreeg haar eerste vioollessen op 6-jarige leeftijd van haar vader Robert Babendererde. Tijdens haar muziekstudie in Groningen en Ant­werpen waren de violisten Mark Blekh, Zino Vinnikov en Valentin Zhuk haar inspirerende viooldocenten. Na haar studietijd heeft Caroline in diverse buitenlandse (kamer)orkesten gespeeld, zoals bijv. het Brussels Kamerorkest en Orquesta Sinfonica Galiçia. Vervolgens was zij van 1994 – 2005 vaste remplaçant van het Radio Symfonie Orkest, Limburgs symfonie Orkest en tot op heden van het Noord Nederlands Orkest en is zij bij het Nieuw Philharmonisch Orkest en het Van Wassenaer Consort jarenlang als concertmeester actief geweest. In 2011 volgde zij de Bik-opleiding, een post HBO-muziekstudie, waarin zij diverse workshops voor kinderen ontwikkelde. Door middel van haar muzikale werk met kinderen deelt zij haar passie voor de muziek en het orkest. Via landelijke muziekprojecten van Vluchtelingenwerk is zij werkzaam op AZC ’s en geeft zij verder muziekworkshops op reguliere basisscholen. Hoe mooi is het dat muziek een ‘momentum’ kan creëren, dat mensen uit alle culturen met elkaar verbindt …

Heleen Pol begon op 9-jarige leeftijd met vioolspelen. Heleen studeerde vanaf 1997 aan het conservatorium in Groningen bij Natasja Morozova en Emi Ohi Resnick. Na haar afstuderen in 2004 was Heleen remplacant in het Noord Nederlands Orkest, soleerde ze met het kamerorkest Clemens Schröder, Harmonie ’67 en breidde ze haar lespraktijk uit. Momenteel is Heleen werkzaam als viooldocente bij Kunstbedrijven Westerkwartier, vaste violiste bij het Van Wassenaer Consort en het VKSO en speelt ze daarnaast veel kamermuziek in verschillende bezettingen.

Witold Ziolkowsky was born in 1959 in Krakow. At the age of 6 he started his musical education on violin. He obtained the Master of Art Degree – Viola (altoviol) in 1988. He started his professional career in 1984 in Capella Cracoviensis (Chamber Orchestra of Krakow) and played  4 years in the Polish Radio and TV Orchestra in Krakow. He left Poland for South Africa in 1989 and played in  the National Orchestra of South Africa in Johannesburg/Pretoria for 10 years, followed by 4 years in the Johannesburg Philharmonic Orchestra. In 2003 he moved to the Netherlands and played 3 years in the Noord Nederlands Orkest as remplacant. Nowadays he plays as a freelancer with many different ensembles in Netherland.

Christiaan van Hemert studeerde cello en piano aan het Utrechts Conservatorium. Hij was werkzaam bij diverse orkesten en van 1994 tot 2004 lid van het cello-octet Conjunto Ibérico. Op dit moment is Christiaan cellist bij het Veenkoloniaal Symfonieorkest en werkzaam als pianostemmer in de Noordelijke helft van het land.

 

gerard nijenhuis - typemachine redmer hoekstra flickr

GERARD NIJENHUIS

Gerard Nijenhuis, zoon van een burgemeester Gieten, studeerde theologie in Groningen en in Amsterdam. Aanvankelijk was hij hervormd predikant in Noord-Holland, maar werkte later in het bedrijfsmaatschappelijk werk en als docent en hij keerde terug naar Drenthe. Tijdens zijn studie was hij betrokken bij de oprichting van de Drentse Schrieverskring en initiatiefnemer voor de oprichting van het Drents literair tijdschrift Oeze Volk. Hij ontving voor zijn literaire werk in 1987 de Culturele prijs van Drenthe.Nijenhuis schrijft zowel in het Nederlands als in het Drents. In juni 2008 werd hij de eerste gemeentedichter van Borger. In 2010 schreef hij een boek naar aanleiding van de arrestatie van zijn vader door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In 2012 ontving hij de erespeld van het Huus van de Taol.

 

Reacties zijn gesloten.