Klezmer & Co

Klezmer & Co  brengt Jiddische muziek met een verhaal. De muziek is afwisselend uitbundig en ingetogen en de vaak poëtische liederen weerspiegelen het leven van de Oost-Europese Joden van de vorige eeuw. Deze middag brengt Klezmer & Co opzwepende muziek en gedragen liederen rond het thema ballingschap: verjaagd worden en het zoeken en vinden van een nieuw “thuis”.

Klezmer & Co is een Groningse formatie die bestaat uit Carla da Silva (zang) Marjolijn Mellema (viool), Wim Lever (accordeon) en Albert Bleeker (Tuba). Meer informatie is te vinden op de website www.klezmerco.nl.

Klezmer, ook wel Jiddische muziek genoemd, komt van de Hebreeuwse woorden ‘klei ‘en ‘zemer’, die samen ‘instrument van het lied’ betekenen. Typerend voor klezmer is de zeer expressieve melodie die zowel heel opgewekt kan klinken als tegelijk melancholisch of weemoedig. Een mooi beeld om dit te omschrijven is ‘lachen met tranen’. Dit komt doordat er in de vroege Joodse muziektraditie vooral religieuze vocale muziek was. Tijdens de Joodse eredienst in de synagoge zong de muzikale voorganger – de chazan of cantor – de liederen, waarbij hij binnen de traditie vrijelijk zijn eigen versieringen kon aanbrengen. De klezmorim, de muzikanten die klezmermuziek spelen, imiteerden op hun instrumenten de zangerigheid van de menselijke stem en de versieringen van de voorzangers. En doordat de Joden na de verwoesting van de tempel in het jaar 7 n.C. verspreid werden over een groot deel van Europa, heeft deze muziek ook veel invloed gehad op – voornamelijk – Oost-Europese muziekstijlen, zoals Hongaarse en ook zigeunermuziek.

Op zondag 3 juli speelde Klezmer & Co in de Speulkoel.
Dat begon lekker zonnig, en de stemming was meteen uitstekend. Gelukkig maar, want daardoor viel het optreden van Klezmer & Co bepaald niet in het water toen het halverwege het tweede deel flink begon te plenzen.

Kan een afbeelding zijn van 7 mensen, zittende mensen en buitenshuis

Onder beschermende plu’s, poncho’s en tenten genoot het publiek gewoon verder van een fantastische middag. Muziek met teksten die vertellen, vermaken en ontroeren; maar ook muziek die onweerstaanbaar aanstekelijk is en veel mensen uitnodigden tot meebewegen en -dansen. Een feestje!

Meer beelden en een videoverslag vindt u op de facebook-pagina Speulkoel Anloo.

Reacties zijn gesloten.