Kerstmis over grenzen heen

MUZIEK VERBINDT

De Magnuskerk was (ondanks voetbal op tv) tot de nok toe gevuld, op vrijdag 9 december bij het kerstconcert van Rondom Magnus / de Speulkoel. Oekraïners van de opvang Papenvoort waren te gast en leverden ook zelf een muzikale bijdrage aan het programma. Liedteksten als ‘vrede op aarde’ of ‘dona nobis pacem’ kregen daardoor een bijzondere lading. Muziek verbindt, constateerde voorzitter Albert Hovius.

Muziek uit de hele wereld werd gezongen en gespeeld door Duo Matti, Swing String, Femmes Cabales en de Oekraïners. En Anne Doornbos vertelde een speciaal kerstverhaal, waarin Anloo en omgeving én de zorgen van vluchtelingen herkenbaar waren.

Voor wie er niet bij kon zijn of wie wil nagenieten: klik hier voor een mooie videocompilatie.
Of kies een van deze links:
Prayer for Ukraine, Oekraiense groep Papenvoort
Chiribim Chiribom, Swing Strings
Clair de Lune, duo Matti
Christmas Singalong, Femmes Cabales
EEN ÁNDER KERSTCONCERT…

In december verruilen we het openluchttheater voor De Magnuskerk, voor een indringende kerstboodschap, met bijdragen van Musicians without Borders. Kerstmis over grenzen heen is de leidraad voor de voorstelling op 9 december in de Magnuskerk.

Zo’n ‘ánder kerstconcert’ is inmiddels vast onderdeel van ons jaarprogramma. Een ánder concert, omdat we stil willen staan bij een groot contrast: in december gaan we in groten getale naar de kerk en zingen we schouder aan schouder over ‘vrede op aarde’ – terwijl er overal oorlogen worden gevoerd en mensen op de vlucht zijn voor geweld en ellende. Onze voorstelling draait om die werkelijkheid: ontheemde medemensen op zoek naar veiligheid en geborgenheid. We proberen elk jaar weer vluchtelingen, die zich in ons land bevinden, te betrekken bij deze activiteit. We hadden al eens een kinderkoor uit een asielzoekerscentrum en ook een internationaal vrouwenkoor, samengesteld uit diverse nationaliteiten, die elkaar in het zingen hebben gevonden.

Gemeente Aa en Hunze zoekt spullen voor opvanglocatie Oekraïne -  Menterwolde.info

En dit jaar doen we dat (het ligt eigenlijk voor de hand) met ‘onze eigen’ Oekraïners, de mensen die door de gemeente Aa en Hunze zo gastvrij zijn opgevangen in Papenvoort. Onder het motto Muziek verbindt altijd en overal (Music without Borders) hebben we muzikale contacten gelegd. Oekraïense vluchtelingen zijn deze avond te gast en een aantal van hen levert zélf een muzikale bijdrage.

Caroline Babendererde (foto: Muziek Verbindt)
Anne Doornbos (foto”PvdA Noordenveld)

 Het programma staat nog niet helemaal vast, maar in elk geval kunt u het volgende verwachten.

  • Violiste Caroline Babendererde en pianiste Diana Dali spelen samen een aantal (klassieke) composities.
  • Oekraïners leveren een muzikale bijdrage, in samenwerking met Caroline Babendererde en Diana Dali.
  • Ook leden van het koor Femmes Cabales uit Peize doen mee.
  • De bekende Drentse schrijver Anne Doornbos vertelt een bijzonder kerstverhaal.
  • Er is een presentatie van beeldmateriaal, gemaakt door ‘onze’ Oekraïners.
  • Ter afsluiting is er een gezellig samenzijn in het koor van de Magnuskerk, met hapjes en drankjes, vooral uit Oekraïne. Buiten kan het koud zijn en de kerk wordt zuinig verwarmd, maar er is wél glühwein en warme chocolademelk.

Deze avond biedt een mooie kans om in gesprek te komen met de OekraIners. De meesten spreken geen Engels, maar Valentyna redt zich daar wel mee en zal graag helpen elkaar te begrijpen, voor wie geen OekraIens of Russchisch verstaat. Diana Dali (uit Georgië) spreekt wel Russisch en kan als tolk optreden; en er is een Nederlandstalige tolk aanwezig,

Oekraïense kinderen bij opening basisschool (foto RTV Drenthe)

Vrijdag 9 december,19.30-21.00 uur. Kerk open 19.00 uur.
Magnuskerk Anloo.

Vrij entree. Uw vrijwillige bijdrage komt ten goede aan de Oekraïense vluchtelingen in Papenvoort.

Reserveren kan, maar is niet verplicht. Stuur een mailtje naar speulkoel@rondommagnus.nl en vermeld het gewenste aantal plaatsen, uw telefoonnummer en liefst ook uw adres.

Volg deze website voor de laatste berichten!  

Reacties zijn gesloten.