Magnuslezing 2017

De schat naast de voordeur – als je er oog voor hebt!

petra stienen twitter

De bekende arabiste Petra Stienen, regelmatig op tv te zien, verzorgde op woensdag 15 november in Anloo de Magnuslezing 2017, samen met archeoloog Cuno Koopstra. De Magnuslezing is in vier jaar uitgegroeid tot een spraakmakend en zeer gewaardeerd evenement, waar ook bekende persoonlijkheden graag aan meewerken. Ook dit jaar stond deze combinatie van sprekers garant voor een boeiende avond, onder de noemer ‘De schat naast de voordeur – als je er oog voor hebt!’.

 

Geheimen van de Magnuskerk

Archeoloog Cuno Koopstra verzorgde het eerste deel van de avond. Hij was vorig jaar een van de onderzoekers die de grafkelder in de Magnuskerk hebben blootgelegd. In het rapport ‘Geheimen van de Magnuskerk’ zet hij interessante ideeën uiteen over onder meer de Bisschopshof in Anloo, waar de Magnuskerk deel van uitmaakt. Een schat aan historie naast de deur! In zijn lezing ging hij daarop in en schetste hij hoe het er in de 11e eeuw uitzag – en wat daar nu nog van te zien is.

 

Een veelkleurig mozaiek van culturen

Foto Petra 2

Hierna nam Petra Stienen (foto: Jeroen Poortvliet) de bezoekers van de Magnuslezing mee op haar reis door de verschillende talen en culturen. Zij laat via haar boeken over het Midden-Oosten en de Roermondse wijk de Donderberg zien hoe ze uiteindelijk de schat weer naast de voordeur vond. Als Roermondse vertrok Petra Stienen op jonge leeftijd naar het Midden-Oosten. Door haar jarenlange verblijf in Egypte en Syrië leerde zij het belang van veelkleurigheid in een samenleving. Zij zag hoe conservatieve en politieke krachten steeds meer die mozaïek van talen, culturen en religies wilden onderdrukken. Na terugkomst in Nederland merkte zij dat ook wij worstelen met de vraag hoe om te gaan met verschillen. En hoe belangrijk het is om open te blijven staan voor de stem van de ander.

Reacties zijn gesloten.