Een ánder kerstconcert

De plek van je wieg kleurt je levensweg
Een ánder kerstconcert, vrijdag 13 december in de Magnuskerk

Een ander kerstconcert is inmiddels vast onderdeel van het Speulkoel-jaarprogramma. Traditiegetrouw verruilen we ook dit jaar in december het Openluchttheater voor De Magnuskerk, voor een niet-zo-heel traditionele kerstvoorstelling. Dit jaar staat het lot centraal: de keuzes die het leven voor jou maakt, en waar je geen invloed op hebt. Waar staat je wieg? Ben je als jongen geboren of als meisje? Wie zijn je ouders, en hoe gaan ze met jou om? Word je ziek, gepest, verlaten of jong wees? Heb je zeven vinkjes of maar twee? En, lukt het je om met je lot om te gaan?
Dit jaar zal kerstmuziek – want ja, dat blijft een prachtig verhaal over de plaats van een wieg – worden vermengd met klassieke- en popmuziek, uitgevoerd door een strijkkwartet, een orgel en een zangeres. Tegen deze achtergrond speelt zich een theatraal verhaal af, waarin twee mensen discussiëren over de vraag of je een extra steuntje in de rug verdient als je niet zoveel geluk hebt gehad in het leven.
Dit jaar zijn zal de muziek worden verzorgd door organist Doewe Kraster, zangeres Véronique Espitalier-Schneider en het strijkkwartet Regina Forte (reginaforte.nl). Actrice Beppie Gerrits en filosoof Ronald Hünneman verzorgen de theatrale omlijsting. Muziek en zang, afgewisseld door humoristische en scherpe dialogen.
Ter afsluiting is er uiteraard weer een gezellig samenzijn om na te praten onder het genot van een lekkere warme drank.

Een ánder kerstconcert, vrijdag 13 december 19.30-21.00 uur Magnuskerk Anloo.
Gratis entree; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en komt ten goede aan Stichting Move, die projecten uitvoert gericht op verkleinen van kansenongelijkheid en polarisatie.
Reserveren: mail aantal plaatsen, telefoonnummer en adres naar speulkoel@rondommagnus.nl.

,

.

Regina Forte

Strijkkwartet Regina Forte is ontstaan in Friesland in 2014. Ina, Anna, Inge en Andrea kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten en via hun banen in het onderwijs. Zij koesterden alle vier de wens om een mooi strijkkwartet op te richten.

Inmiddels hebben ze meer dan honderd concerten verzorgd in Friesland, Groningen en Drenthe en daarbuiten. Ze waren op radio en televisie te beluisteren en ze begeleidden ze Willeke Alberti in Afas Live in Amsterdam.

Het strijkkwartet volgde verschillende masterclasses. De dames beleven veel plezier aan het instuderen en uitvoeren van de prachtige composities die voor strijkkwartet zijn geschreven, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm. Ze nodigen u van harte uit om een keer te komen luisteren. Zie ook: https://reginaforte.nl.

.

Stichting Move

In ons land groeit de kansengelijkheid tussen jongeren en kinderen uit wijken waar veel armoede is en kinderen en jongeren die leven in wijken waar weinig tot geen armoede is.  De plek waar je wieg staat bepaalt steeds vaker wat je toekomstkansen zijn. Voor het vergroten van kansengelijkheid is het bestrijden van armoede alleen echter niet genoeg. Juist het vergroten van cultureel en sociaal kapitaal bij kinderen en jongeren kan hen al vroeg helpen hun netwerk en perspectief te verbreden en zo kansen buiten hun gebaande pad te verkennen.

Stichting Move is een landelijke stichting met maatschappelijke projecten in veertien steden. Move organiseert ontmoetingen en projecten, uitgevoerd door studenten, voor kinderen en jongeren die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Op speelse wijze worden bubbels doorbroken, ontdekken ze hun talenten, leren trots te zijn op het resultaat, op hun wijk èn op zichzelf. Zie ook: www.stichtingmove.nl.

.

.

foto: Regina Forte

.

.

Ronald Hünnemann

Ronald Hünnemann is filosoof, schrijver en theatermaker.

.

.

Doewe Kraster 60 jaar organist


Doewe Kraster begon op 30 augustus 1964 op zeventienjarige leeftijd als organist in de Gereformeerde Kerk te Meeden, op het Rohlfingorgel uit 1920 (met een voorlopige aanstelling voor een half jaar). In 1970 werd een Pels en van Leeuwen positief geplaatst (het Rohlfingorgel werd verwijderd), in 1973 werd door de fa. Vierdag een tweeklaviers orgel geplaatst met vrij pedaal.
In 1968 begon hij met het Kinderkoor ‘Meeden’ (tot 2000). In 1970 kwam daar een blokfluitgroep bij (S A T B); in 1973 een meisjeskoor en in 1974 het jongerenkoor ‘Cantate Domino’. Ook kwam er in de tweedehelft van de jaren zeventig een ‘speelgroep’ bij. In 1979 werd hij docent aan de Veenkoloniale Muziekschool te Veendam en Omstreken voor orgel- en AMV-lessen (met dank aan Gehrels behaalde hij ook een AMV bevoegdheid). In 1980 kwam er ook een gemengd koor in Meeden (de halve gemeente bestond uit zangers en speellieden).
In deze tijd werd Doewe ook organist in de ‘Kandelaar-Kerk’ te Veendam, op een electro-pneumatisch orgel, door Wil Boegem gebouwd uit restanten van het P. Faustorgel uit 1906 (nog uit de oude Gereformeerde Kerk). In 1989-1992 kwam er in de Kandelaarkerk te Veendam een orgel van de fa. Kaat en Tijhuis. In 1985 werd hij ook organist in de Magnuskerk te Anloo. In 1989, na 25 jaar, kreeg hij een vaste aanstelling in Meeden (beetje vergeten).
In het jaar 2000 stopten de werkzaamheden in Meeden. Hij werd toen dirigent van het Kinderkoor ‘Veendam-Wildervanck’ met het jeugdorkest Lucarne (eens per maand meewerken aan een zondagse dienst in kerken in de omgeving van Veendam) en bleef organist in Veendam en Anloo. Sinds 2011 is hij organist in PKN-Kerk te Veendam op het drie-klaviers Faber en Dienesorgel (thans in restauratie bij Adema).
Doewe Kraster achter de speeltafel van het Hinszorgel in Meeden (foto in eigen beheer)
Doewe Kraster (geb.1947) ging na het voortgezet onderwijs werken op een laboratorium (door avondstudie in Groningen werd hij eerst laborant, daarna analist organische chemie). In de jaren zeventig heeft hij gestudeerd voor staatsexamen Conservatorium, bij Johan Por (orgel) en Jan van ’t Hoff (piano en theorievakken). In 1979 is Doewe geslaagd voor piano en alle theorievakken op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en voor orgel op het Conservatorium in Leeuwarden bij Anco Ezinga. In 1982 slaagde hij voor Orgel-B op het Twents-Conservatorium in Enschede. Hij volgde een Kinderkoor opleiding bij Wilma ten Wolde en Silvère van Lieshout; en aan het Prins Claus-Conservatorium in Groningen de studie ensembleleiding bij Rob Smit en Wim Dirriwachter.
Thans is Doewe Kraster nog organist in de Grote Kerk (PKN) te Veendam (Faber en Dienes) en in Anloo (Schnitgerorgel, Freytag kabinetorgel en Van Vulpen huisorgel) en incidenteel in Meeden, Zuidlaren en andere kerken.

Reacties zijn gesloten.